Pozyskanie ślimaka winniczka w świętokrzyskim
Ślimak winniczek jest gatunkiem podlegającym w Polsce ochronie częściowej, który może być pozyskiwany ze stanu dzikiego pod pewnymi warunkami. W myśl przepisów wykonawczych do ustawy z dnia 16 kwietnia 2004 r. o ochronie przyrody nie pozyskuje się ślimaków winniczków o średnicy muszli mniejszej niż 30 mm, a ich zbiór może być prowadzony wyłącznie ręcznie, w okresie od 20 kwietnia do 31 maja.
Na podstawie Opinii naukowej na temat występowania i możliwości pozyskania ślimaka winniczka Helix pomatia w układzie gmin w województwie świętokrzyskim została przygotowana informacja o możliwości pozyskiwania ślimaka winniczka w latach 2015 – 2020 w województwie świętokrzyskim.
Podmioty i osoby fizyczne zainteresowane pozyskaniem winniczka do celów przetwórstwa spożywczego muszą uzyskać zezwolenie regionalnego dyrektora ochrony środowiska. Zezwolenia wydawane są na wniosek zawierający elementy wskazane w art. 56 ust. 6 ustawy o ochronie przyrody. Wzór wniosku o wydanie zezwolenia na pozyskiwanie ślimaka winniczka
Do końca marca br. Regionalny Dyrektor Ochrony Środowiska w Kielcach wydał dwa zezwolenia na pozyskiwanie ślimaka winniczka Helix pomatia z terenu województwa świętokrzyskiego o łącznej ilości 18.000 kg. Wydając zezwolenia, kierowano się potrzebą ochrony bioróżnorodności, dlatego wzięto pod uwagę zachowanie rezerwy tego gatunku w środowisku oraz zezwolono na zbiór jedynie w maju.
Fot.: user:Kosiarz-PL, cropped Przykuta [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons